Aarhus Universitets segl

Ny rapport: Helbredsundersøgelser af nyankomne er et værdifuldt redskab.

Blogpost af Mads Ted Drud-Jensen, DRC Dansk Flygtningehjælp

Både læger og kommuner oplever helbredsundersøgelser som værdifulde for nyankomnes kvoteflygtninges helbred, livskvalitet og etablering i Danmark. Men der kan være udfordringer i praksis forbundet med den helbredsmæssige modtagelse af kvoteflygtninge og med de nyankomnes adgang til sundhedsydelser i det hele taget.

Det viser en ny undersøgelse, som er udarbejdet i regi af Reorienting Integration – af Center for Udsatte Flygtninge (DRC Dansk Flygtningehjælp) og forskere fra Afdeling for Antropologi, Aarhus Universitet.

Helbredsundersøgelser af nyankomne flygtninge har til formål at screene for sygdomme og andre potentielle helbredsudfordringer samt lægge en plan for eventuel videre udredning og behandling. Samtidig giver helbredsundersøgelserne en vigtig introduktion til sundhedsvæsenet i Danmark.

Det er obligatorisk for kommunerne at tilbyde kvoteflygtninge en helbredsundersøgelse.

På baggrund af undersøgelsen har vi udgivet en rapport, der samler erfaringer og anbefalinger vedr. helbredsundersøgelser og den helbredsmæssige modtagelse af kvoteflygtninge.

Udover erfaringer vedrørende gennemførsel af helbredsundersøgelser i samarbejdet mellem kommuner, praktiserende læger og specialiserede klinikker, skitserer rapporten ligeledes erfaringer med nyankomne kvoteflygtninges helbredstilstand og møde med det danske sundhedsvæsen i øvrigt.

Rapporten anbefaler bl.a., at:

  • nyankomne må sikres støtte til adgang til og navigation i sundhedsvæsenet
  • det er vigtigt med fokus på mental sundhed og traumer
  • integrations- og sundhedsfagligt personale bør klædes på med viden og ressourcer
  • udbredte problemer med tolkning bør adresseres
  • det er afgørende med tværfagligt samarbejde, opfølgning og henvisning.

Rapporten er baseret på et litteraturstudie, en online-survey målrettet de kommuner, som har modtaget kvoteflygtninge i perioden fra december 2021 til foråret 2023, samt kvalitative interviews med tolv medarbejdere fra fem kommuner, som har modtaget kvoteflygtninge, og tre interviews med læger og andet sundhedspersonale på nogle af de specialiserede klinikker, der gennemfører helbredsundersøgelser. Desuden der er inddraget case-historier baseret på observationer foretaget af forskere fra Aarhus Universitet, som er tilknyttet Reorienting Integration.

Kristeligt Dagblad og flere andre medier bragte d. 19. september en Ritzau-artikel, der tog udgangspunkt i undersøgelsens fund om, at der ifm. helbredsundersøgelserne kan være stor forskel på, hvor meget fokus der er på mental sundhed og traumer – og dermed på, hvilken støtte de enkelte nyankomne modtager eller henvises til.

Undersøgelsen finder nemlig bl.a., at særligt praktiserende læger kan mangle fokus på udfordringer relateret til mental sundhed og traumer. Hvis sådanne udfordringer ikke adresseres, risikerer det at få negative konsekvenser for den enkeltes trivsel og integration på den længere bane.

Rapporten er desuden bl.a. blevet præsenteret til tre regionale sparringsmøder i hhv. Aarhus, Middelfart og Holbæk for kommuner om modtagelse af kvoteflygtninge afholdt af SIRI.

Rapporten er frit tilgængelig og kan downloades her https://cas.au.dk/fileadmin/ingen_mappe_valgt/Sundhedsrapport_download_final.pdf

 

/ Mads Ted Drud-Jensen, DRC Dansk Flygtningehjælp