Aarhus Universitets segl

Veteraner i Arkæologien

Metaldetektor-arkæologiens sundhedsfremmende potentiale

Foto: Kim Roslev

Organisering

Projektet støttes af Krogager Fonden. 

Det udføres i et samarbejde mellem Afdelingen for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet og Moesgårds Antropologiske Analyseenhed (MANTRA).

Projeket samarbejder desuden med Veteranstøtten, som er en del af Danmarks Veteraner, og danske amatørarkæologiske foreninger og sammenslutninger.

Forsknings- og innovationsprojektet Veteraner i Arkæologien danner rammen om VETEKTOR Buddy programmet – en mentorordning, der introducerer veteraner med PTSD eller andre mén efter udsendelse til metaldetektorarkæologi.

Nyere forskning peger på, at metaldetektorarkæologi kan højne veteraners livskvalitet: At deltage i en meningsfuld hobby, der kræver teknisk kunnen og disciplin og består i at bevæge sig udenfor, giver veteraner ro for tankemylder og øget selvværd. Med Veteraner i Arkæologien vil vi derfor give flere veteraner mulighed for at blive metaldetektorarkæologer – og dermed både få det bedre og bidrage til at dokumentere den danske historie igennem deres fund.

Veteraner i Arkæologien udvikler VETEKTOR Buddy mentorordningen og skaber viden om, hvordan arkæologi og kulturarv mere generelt kan hjælpe mennesker med PTSD eller andre psykiske udfordringer til et bedre liv. 

Kontakt

Projektkoordinator og forsker

Aja Smith

Ajas rolle i projektet

Ajas forsknings profil

Forsknings- og innovationssupport 

Johanne Korsdal Sørensen

Johannes' rolle i projektet

Johannes forsknings profil