Aarhus Universitets segl

Folkelig dydsetik i Platons og Aristoteles’ Athen

Hvilken rolle spillede idéen om dyder i den ’normale’ atheners liv og samfund? Gæsteforelæsning v. Emil Skaarup, ph.d i Historie og ekstern lektor, KU.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Fredag 11. oktober 2024,  kl. 14:15 - 15:30

Sted

Antikmuseet

Folkelig dydsetik i Platons og Aristoteles’ Athen 
Det fjerde århundredes Athen har givet os en væsentlig del af det tankegods, vi trækker på, når vi diskuterer moral og forestillinger om det gode liv. Især Aristoteles systematiserede de tanker, vi i dag samler under betegnelsen ’dydsetik’ – idéen om at den gode opførsel, det gode samfund og det gode liv alt sammen beror på op- og udøvelsen af gode karaktertræk. Den oldgræske dydsetik lever i bedste velgående, og ofte kan man høre ’de gamle grækere’s moral angivet som et eksempel til efterfølgelse.

Vi hører dog udelukkende om to ’gamle grækere’s—Platons og Aristoteles’— dydsetik. Hvad med deres samtidige, de andre indbyggere i det fjerde århundredes Athen? Hvad med de arbejdende, kvinderne, de fremmede, de slavegjorte? Hvilken dydsetik blev praktiseret omkring de store filosoffer, og hvilken rolle spillede idéen om dyder i den ’normale’ atheners liv og samfund? Dette foredrag præsenterer en folkelig dydsetik for det fjerde århundredes Athen med den athenske huskult som analytisk case og med fokus på de metodiske problemer impliceret i forsøget på skrive en etik for mennesker, som ikke har efterladt sig etiske skrifter.

Folkelig dydsetik i det fjerde århundredes Athen
Dydsetik er blandt de store traditioner inden for tænkning om moral og det gode liv. Dydsetikken blev sat i system af den athenske filosof Aristoteles, og vi tilskriver tit ’de gamle grækere’ tænker om, hvordan opøvelsen af gode karaktertræk kan garantere et lykkeligt liv og et godt samfund. Men hvad betød dydsetik for alle de andre ’gamle grækere’ end netop Aristoteles? Dette foredrag præsenterer et historisk studie af den folkelige dydsetik, som formede ’normale’ atheneres liv i det fjerde århundrede f.v.t. Det fokuserer på den athenske huskult som en anledning til moralsk opførsel og selvforståelse og lægger op til en diskussion om de metodiske problemer impliceret i forsøget på skrive en etik for mennesker, som ikke har efterladt sig etiske skrifter.

Yderligere information
Kontakt: Evert van Emde Boas
E-mail: evert.vanemdeboas@cas.au.dk

Poster
Se link nedenfor