Aarhus Universitets segl

Et af verdens største arkæologiske citizen science-projekter rammer 100.000 fund

Dansk amatørarkæologi er et internationalt forbillede. 100.000 nye metaldetektorfund har danske amatørarkæologer registreret i den danske registreringsportal for arkæologiske fund, DIME. Hermed er DIME vokset til et af de største citizen science-projekter på verdensplan.

Amatørarkæologien og jagten på fortiden med metaldetektorer bliver mere og mere populært. Hver dag bidrager amatørarkæologer med nogle af de mest opsigtsvækkende fund i dansk arkæologi. Og de mange fund har i mange henseender været med til at omskrive Danmarkshistorien. 

Der findes godt 2000 aktive amatørarkæologer og metaldetektorbrugere i Danmark. De fleste af dem bruger det digitale portal DIME, når de registrerer deres fund og melder dem til de danske museer. Det har arkæologerne på Aarhus Universitet og de danske museer stor gavn af.                                                                                                 
Siden lanceringen er DIME vokset til et brugerfællesskab på i dag over 2700 aktive brugere. Og i sidste uge blev der registreret fund nummer 100.000 på DIME-platformen. Dette gør DIME til et verdens største citizen-science-projekter i arkæologien.

Andres Dobat, som er projektleder for DIME fortæller:

DIME og metaldetektorbrug i Danmark er et internationalt skoleeksempel for samskabelse mellem borgere og museer. Intet andet sted har vi et så konstruktivt fællesskab i arkæologi som i Dansk metaldetektorarkæologi og DIME-portalen.”

Kulturarven vi deler med hinanden

Og mange amatørarkæologer har opnået en stor viden om de fund, de gør og er gode til at dele deres viden med hinanden. I den digitale registreringsplatform DIME er det ikke kun fagfolk, som skaber og formidler data og viden. Med platformen kan amatørarkæologerne registrere deres opdagelser allerede ude i marken og dermed bringe deres viden aktivt i spil til gavn for hele samfundet. Fundene fortæller Danmarkshistorien - fra de første mennesker til nutiden. Og de er en stor forskningsressource for arkæologer både i Danmark og internationalt.

I DIME er det ikke kun fagfolk, som er med til at omskrive danmarkshistorien. Alle kan være med og bidrage. Og det har en stor værdi. Man snakker meget om, at kultur og forskning skal være med til at skabe og underbygge demokratiske fællesskaber. Det er det, vi i praksis gør med DIME-projektet, fortæller Andres Dobat.’

Se nogle af de 100.000 nye fund i jubilæumsudstillingen ’100.000 BRIKKER AF DANMARKSHISTORIEN’.


Fakta

  • DIME-portalen
    Finansiering: Udvikling af DIME blev finansieret af KrogagerFonden. Siden er projektet blevet støttet af Aarhus Universitet og Slots- og Kulturstyrelsen.
  • Et bredt samarbejde: DIME-projektet er et samarbejde mellem Danske Amatørarkæologer (SAA), Moesgaard Museum, Nordjyllands Historiske Museum, Nationalmuseet, Odense Bys Museer, Slots- og Kulturstyrelsen og Aarhus Universitet
  • Metaldetektorbruger: Det skønnes, at der findes ca. 2000 aktive detektorbrugere i Danmark.
  • Arkæologiske Fund og Danefæ: Alene i 2016 og 2017 indleverede danske metaldetektorbrugere tilsammen over 31.000 fund til danefævurdering. Dette afspejler dog kun en brøkdel af de reelle fundmængder, som detektorbrugere står for.
  • Mere information: om regler for metaldetektorarkæologi i Danmark besøg 
  • Mere information: om DIME og Dansk metaldetektorarkæologi 

 


Kontakt
Ved spørgsmål til projektet kontakt projektleder:


Andres Dobat
 
Lektor i Arkæologi ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
Mail: farkado@cas.au.dk
Mobil: 4111 8689