Aarhus Universitets segl

Hjemmeside har taget danskerne med storm

Knap tre millioner besøgende havde danmarkshistorien.dk sidste år. Hjemmesiden, der den 14. maj 2019 kan fejre ti års jubilæum, har siden lanceringen haft mere end 37 mio. sidevisninger.

I en tid med fake news er der flere og flere, der rækker ud efter den største digitale historiebog, der findes i Danmark, som formidler forskningsbaseret viden om Danmarks historie. For hvordan var det nu lige, det var? Eller hvorfor er det nu lige, vi gør, som vi gør? Siden hjemmesiden - danmarkshistorien.dk - blev lanceret for nu ti år siden i 2009, har hjemmesiden for hvert år, den har eksisteret, oplevet en stigende interesse, kulminerende i 2018, hvor den rundede knap tre millioner besøgende. 

-Det er jo ret imponerende, når man samtidig tænker på, at vi er et land med knap seks millioner indbyggere. Vi ved, at materialet på danmarkshistorien.dk anvendes i stor stil på landets uddannelsesinstitutioner – ikke mindst i gymnasieskolen, men hjemmesiden rækker bredt ud til alle og enhver med interesse for danmarkshistorie, fortæller projektleder på danmarkshistorien Mette Frisk Jensen.

Danskere er tossede med historie

En af de danskere, der ofte klikker forbi, er Lene Koudal. Til dagligt er hun lektor i Historie og Samfundsfag på Katedralskolen i Aarhus:

-Danmarkshistorien.dk er en uundværlig del af min undervisning på gymnasiet. Jeg er meget glad for sitets varierede materiale, der gør det muligt at arbejde med historie fra mange vinkler i selve undervisningen. Der er klassiske skriftlige kilder, lydfiler, quizzer, statistik, små film, mytedrab og meget mere. Den inspirerer og vækker den faglige nysgerrighed. Ligeledes til gymnasieelevernes større opgaver bruges siden intensivt i hele gymnasietiden. Den giver dem mulighed for at veksle mellem overblik og mere specifikke historiske emner, og favner dermed også elever på forskellige faglige niveauer. Det er meget værdifuldt for både elever og os lærere, at vi har så sikker en havn, når det kommer til danmarkshistorien, fortæller hun.

Men det er ikke kun Lene Koudal, der er begejstret for at kunne tilgå viden udarbejdet af historikere, arkæologer og andre forskere på Aarhus Universitet.

-Mere end 37 millioner sidevisninger på ti år vidner om alt andet end en forbigående interesse blandt et afgrænset publikum. Det er forskningsformidling med en – i dansk sammenhæng – ekstraordinær stor rækkevidde. Materialet på hjemmesiden adskiller sig fra anden historieformidling på nettet ved, at det er formidlet af universitetsforskere, samt at det er gratis og frit tilgængeligt for alle interesserede, så det er nemt at bruge til en hurtig søgning af, hvornår man afskaffede enevælden eller resultater af tidligere folketingsvalg, fortæller Anne Sørensen, der er redaktør af hjemmesiden.

Ud over de hurtige søgninger, kan man også læse længere artikler, der giver mulighed for at få viden om de nyeste forskningsdiskussioner, om hvornår Danmark blev et demokrati - var det med junigrundloven i 1849 eller først med grundlovsændringen i 1915, da kvinder og tyende fik valgret?

Den 14. maj 2019 er det ti år siden, hjemmesiden gik i luften. Den dag, hjemmesiden har flest besøgende, er i øvrigt den 9. april, hvor over 20.000 klikker sig ind på siden for bl.a. at læse om besættelsen i 1940.


Fakta om danmarkshistorien.dk

  • danmarkshistorien.dk er Danmarks førende digitale portal for formidling af forskningsbaseret viden om Danmarks historie.
  • Formålet med danmarkshistorien.dk er at give offentligheden og undervisningssektoren mulighed for at få kvalificeret og tilgængelig information om Danmarks historie.
  • Portalen er en del af Afdeling for Historie og Klassiske Studier ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet og gik i luften i maj 2009.
  • Indholdet på hjemmesiden udbygges løbende og består i øjeblikket af over 2000 leksikonartikler og kilder, e-bøger, filmklip, spil, quizzer og et interaktivt danmarkskort.
  • I 2010 modtog danmarkshistorien.dk Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris som anerkendelse for den særlige indsats for at formidle forskning til en bred offentlighed.

Læs mere på danmarkshistorien.dk


Yderligere information

Mette Frisk Jensen, ph.d. og projektleder på danmarkshistorien.dk

Mail: hismfj@cas.au.dk

Fastnet: +45 8716 2327

Mobil: +45 2556 6682

Anne Sørensen, ph.d. og redaktør af danmarkshistorien.dk
hisais@cas.au.dk

Fastnet: +45 8716 2212

Mobil: +45 5017 7474