Maritimt projekt åbner for karrieremuligheder på vandet
”AU Maritime Gateway” hedder et nyt initiativ, der skal skabe flere forsknings- og jobforbindelser mellem den maritime branche og Aarhus Universitet. Bag projektet, der er støttet af Den Danske Maritime Fond, står lektor på Afdeling for Globale Studier, Annette Skovsted Hansen.
Der findes mange karrieremuligheder i den maritime sektor, som studerende på tværs af Aarhus Universitet bør kende til. Derfor har Annette Skovsted Hansen, lektor på Afdeling for Globale Studier på Aarhus Universitet, søsat projektet ”AU Maritime Gateway”. Med en bevilling på knap 2 millioner kroner fra Den Danske Maritime Fond skal projektet åbne dørene til den maritime sektor for de studerende.
”Formålet med AU Maritime Gateway er dels at synliggøre karrieremuligheder i den maritime sektor for studerende på tværs af Aarhus Universitet, dels at bidrage med løsninger til sektorens udfordringer. Projektet har både et rekrutterings- og forskningsperspektiv,” fortæller Annette Skovsted Hansen, der har stort kendskab til globale havne og søfart.
Hun har gennem sin forskerkarriere opbygget et indgående kendskab til den maritime sektor gennem flere forskellige forskningsprojekter og netværk. Hun har blandt andet ledet to forskningsprojekter om havnen Tema i Ghana. Det første i samarbejde med Aarhus Havn og danske lodsstationer med fokus på sikkerhed og effektivitet, efterfulgt af et projekt med fokus på havneklynger, kommunikation og bæredygtighed. Hun repræsenterer desuden Aarhus Universitet i styregruppen for Maritime Research Alliance, der arbejder på at styrke den maritime forskning i Danmark på tværs af videnskabelige discipliner og institutioner.
Innovative løsninger på maritime udfordringer
AU Maritime Gateway vil også have en tværvidenskabelig tilgang, selv om det er forankret på Globale Studier ved Faculty of Arts. De fleste udfordringer kan, ifølge Annette Skovsted Hansen, ikke løses ud fra en enkelt faglighed. Det handler om at tilbyde tværfaglige svar, som sikrer helhedsforståelse og løsninger.
Gateway-idéen er således at skabe muligheder for samarbejde og vidensdeling mellem forskere fra forskellige fakulteter, samt mellem maritime brancher og Aarhus Universitets studerende og forskere. Projektet samarbejder med brancheorganisationerne Danske Rederier og Danske Maritime, samt flere medlemmer såsom DFDS, Molslinjen og Maersk for at udvikle innovative kurser og forskningsprojekter.
Gennem tværfaglige kurser og workshops baseret på nye forskningsprojekter vil AU Maritime Gateway arbejde med maritime udfordringer inden for sikkerhed, bæredygtighed, miljø, kulturforståelse og geopolitik. Målet er at udvikle kurser, der klæder studerende på til at håndtere fremtidens udfordringer i den maritime sektor.
"Vi arbejder på at udvikle relevante kurser og forskningsprojekter, der kan give vores studerende en dybere forståelse af den maritime sektor. Vi planlægger nye kurser om regionale og globale perspektiver på søfartsruter med fokus på kulturelle, religiøse, tekniske og geopolitiske faktorer samt integrere international kulturforståelse på skibe i vores kursus om interkulturel analyse,” uddyber Annette Skovsted Hansen.
Fakta
AU Maritime Gateway er en fokuseret satsning på at få synliggjort de mange jobmuligheder i den maritime sektor til kandidater fra alle fakulteter på Aarhus Universitet. Annette Skovsted Hansen har indgående kendskab til branchen gennem netværk som Africa Blue Economy Network, AU Maritime Initiative, Maritime Research Alliance, Global Ports and Shipping samt gennem forskningsprojekterne:
- Port Effectiveness and Public Private Capacity Development in Ghana (PEPP I)
- Port Efficiency and Public Private Cooperation for Competitiveness (PEPP II
Forskningsprojektet kommer til at kunne følges på www.maritime.au.dk
Kontakt
Annette Skovsted Hansen, lektor
Afdeling for Globale Studier
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Telefon: +45 8716 2303
Mail: ostash@cas.au.dk