Tegneserie formidler unge flygtninges erfaringer på Danmarks største tegneseriefestival
I tegneserien "Nuancer – en hverdag efter flugt" skaber syv unge med flugterfaring fortællinger om livet efter genbosætning i Danmark sammen med to illustratorer. Bag projektet står antropolog Mette Lind Kusk, der sammen med Røde Kors skoletjeneste lancerer tegneserien 8. juni på Copenhagen Comics – Danmarks største tegneseriefestival.

Hvordan føles det at starte et nyt liv i et fremmed land efter flugt? Det spørgsmål forsøger en ny tegneserie, "Nuancer - en hverdag efter flugt", at besvare – set gennem unge flygtninges egne øjne.
Bag projektet står postdoc Mette Lind Kusk, som til daglig forsker i Danmarks genbosætning af flygtninge via FN’s kvoteflygtningeprogram. Sammen med syv unge med flugterfaring og to illustratorer, Line Høj Høstrup og Hugo Lind, har hun udviklet en 80 sider lang tegneserie, der følger de to fiktive karakterer Esther fra Burundi og Simon fra DR Congo – fra hverdagen i en flygtningelejr i Rwanda til deres første år i Danmark.
Om tegneseriens formidlingspotentiale, fortæller hun:
”Tegneserier kan formidle kompleks viden med nærvær, og genren rummer et stort potentiale for forskningsformidling. Jeg henter desuden inspiration fra det voksende felt 'grafisk antropologi', der arbejder med visuelle etnografiske fortællinger."
Et formidlingsformat, der beskytter udsatte
Valget af tegneserieformat er ikke tilfældigt. Ud over at skabe et samarbejdende rum, hvor de unge kan bidrage aktivt, giver tegningerne mulighed for at formidle komplekse erfaringer uden at udstille de medvirkende.
"Når man arbejder med unge i udsatte positioner, er det vigtigt at kunne formidle deres perspektiver uden at afsløre deres identitet. Tegneserier kan fange sanselige hverdagsoplevelser på en måde, som få andre formater kan," fortæller Mette Lind Kusk.
Samarbejde på tværs
Undervejs i projektet er der opstået flere nye samarbejder. Røde Kors’ Skoletjeneste har bidraget med et efterord i tegneserien, og Copenhagen Comics, der finder sted den 8. juni, har inviteret projektet til at indgå i deres program.
Center for Undervisningsmidler (CFU) har vist interesse for at bruge ”Nuancer” i samfundsfagsundervisningen. Samtidig er der planer om en oversættelse til kinyarwanda, et af de centrale sprog i Rwanda, så de unge medskabere kan læse fortællingerne på deres modersmål.
"Jeg håber, at tegneserien kan modvirke den dehumanisering, vi ofte ser i flygtningedebatten, og minde os om alt det, mennesker har til fælles på tværs af baggrund," fortæller Mette Lind Kusk.
Tegneserien er støttet af Carlsbergs Mindelegat og er opstået som en del af det Velux-finansierede forskningsprojekt Reorienting Integration, der beror på et samarbejde mellem Aarhus Universitet, DRC Dansk Flygtningehjælp, VIVE, genbosatte familier og udvalgte kommuner.
Kontakt
Mette Lind Kusk, postdoc
Afdeling for Antropologi
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mail: melk@au.dk