Aarhus Universitets segl

”Vi skal skabe sprogteknologi, der afspejler det danske samfund”

Ambitiøst dansk sprogmodels-projekt skal bane vejen for, at Danmark kan udnytte potentialerne ved kunstig intelligens med fokus på datasikkerhed og transparens. Det er midler fra Digitaliseringsministeriet, der muliggør projektet, som vil involvere forskere fra Aarhus Universitet, Syddansk Universitet sammen med Alexandra Instituttet og Københavns Universitet. Professor Kristoffer Laigaard Nielbo fra Center for Humanities Computing står i spidsen for projektet på Aarhus Universitet.

Center for Humanities Computing er involveret i arbejdet med Danish Foundation Models (DFM) - et samarbejdsprojekt, der udvikler avancerede sprogmodeller specifikt til dansk. DFM udspringer af en vision om, at fællesskab og inklusion må være de styrende principper for udviklingen af dansk sprogteknologi.

Projektet er drevet af Alexandra Instituttet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet. Kristoffer Lajgaard Nielbo er projektleder fra Aarhus Universitet, Peter Schneider-Kamp fra Syddansk Universitet, Jens Kaas Benner fra Alexandra Instituttet og Bolette Sandford Pedersen fra Københavns Universitet.

Sammen arbejder de på at skabe modeller, der understøtter det danske sprog og kultur, og som kan anvendes bredt i både den offentlige og private sektor. DFM har et omfattende partnerskab med Dansk Sprogmodel Konsortium, der inkluderer både offentlige og private aktører. Blandt deltagerne er Aarhus Kommune, ATP, Falck, Salling Group, Topdanmark og Visma Enterprise.  

Sprogmodeller er en type kunstig intelligens, der er i stand til at forstå og generere menneskers sprog. De kan for eksempel bruges til at udvikle chatbots, der er i stand til at forstå og svare brugere. Men der er brug for at udvikle transparente, danske sprogmodeller til at løse afgrænsede opgaver, hvor forståelse for danske normer og værdier, overholdes af GDPR og AI-forordningen. Med ny bevilling fra Digitaliseringsministeriet bliver det nu muligt at etablere en sikker platform til udvikling af danske sprogmodeller.

Aarhus Universitet og Syddansk Universitet har sammen med Alexandra Instituttet og Københavns Universitet modtaget 30,7 millioner kroner fra Digitaliseringsministeriet til at etablere en sikker platform til udvikling transparente danske sprogmodeller.

Fra Aarhus Universitet er det Kristoffer Laigaard Nielbo, professor ved Center for Humanities Computing, der skal stå i spidsen for projektet.

”Ved at tage afsæt i dansk kulturarv og ved at foretage kulturelt afstemte justeringer af allerede eksisterende modeller, ønsker vi at skabe sprogteknologi, der afspejler og respekterer kompleksiteten af det danske samfund – før som nu,” fortæller han.

Sprogmodeller vil leve op til de højeste standarder

Projektets omdrejningspunkt er etablering af en sikker platform til forskning og udvikling af sprogmodeller, som danske virksomheder og myndigheder skal kunne tilgå. Fra platformen skal der ligeledes kunne udvikles mindre, specialiserede sprogmodeller, der alle lever op til de højeste standarder for dataintegritet og dokumentation af sikker AI-anvendelse.

Modellerne bliver på sigt gjort frit tilgængelige for virksomheder og myndigheder, som dermed får mulighed for at anvende og videreudvikle danske sprogmodeller til egne brugsbehov.

”Der ligger en forpligtelse på åbenhed og transparens i forsknings- og udviklingsarbejdet. Vi ønsker med andre ord ikke alene at bidrage med de bedste modeller, men også med redskaber og dokumentation, der muliggør videreudvikling og reproduktion af vores arbejde. Vi stræber således efter at bygge bro over den digitale sprogbarriere og at modne normerne for, hvordan vi kulturelt forsvarligt udvikler AI,” fortæller Kristoffer Laigaard Nielbo.

Omtale på baggrund af pressemeddelelse fra Digitaliseringsministeriet  og Alexandra Instituttet.
 


Kontakt

Et billede, der indeholder Ansigt, person, portræt, menneske Automatisk genereret beskrivelse

Kristoffer Laigaard Nielbo, professor
Center for Humanities Computing
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mail: kln@cas.au.dk
Mobil: +45 2683 2608