Aarhus Universitets segl

PhD-Defence

Anders Sybrandt Hansen will be defending his PhD thesis: Expecting Cynicism in Beijing - Ideology and moral life under market socialism.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Fredag 28. september 2012,  kl. 13:00 - 16:00

Sted

Aarhus University, Moesgaard Lecture Hall, Højbjerg.

Anders Sybrandt Hansen will be defending his PhD thesis:

Expecting Cynicism in Beijing - Ideology and moral life under market socialism.

The defence takes place September 28th 2012 at 1.00 pm at Aarhus University, Department of Culture and Society, Moesgaard Lecture Hall, Højbjerg.

The defence will be conducted in English.

 

Assesment committee:

  • Professor Andreas Roepstorff (chairman), Department of Culture and Society, Aarhus University, Denmark
  • Professor Frank N. Pieke, Institute of Area Studies, Leiden University, Holland
  • Professor Alexei Yurchak, Anthropology Department, University of California, Berkeley, US

Supervisor

  • Professor Ole Høiris, Department of Culture and Society, Aarhus University

Co-supervisors

  • Lecturer keir Martin, School of Social Sciences, Manchester University, UK
  • Professor Stig Thøgersen, Department of Culture and Society, Aarhus University, DK

A copy of the dissertation will be available for perusal prior to the defence at the Department of Culture and Society, Aarhus University, Moesgaard, DK-8270 Højbjerg.


Danish Resumé:

Forventningen om kynisme i Beijing - ideologi og hverdagsmoral under markedssocialismen

Det er en udbredt forestilling i såvel kinesiske medier som i samfundsvidenskaberne, at det kinesiske samfund lider under en tillidskrise. Denne krise tolkes ofte som resultatet af en vaklende tiltro til partiets kollektivistiske ideologi og forbindes med de nye og hastigt voksende socioøkonomiske uligheder, som er opstået med den socialistiske markedsøkonomi siden 1980erne. Ideologsik ser er fremstår kommunistpartiets politik i stigende grad fragmenteret og selvmodsigende, og det er et hyppigt tema i den akademiske debat i Kina, at etpartisystemets legitimitet står over for en trussel af den ene eller anden art. I denne afhandling går jeg i dialog med den antropologiske tradition for ideologikritik for at undersøge forholdet mellem ideologi og hverdagslivets moralske overbevisninger blandt to grupper af unge i Beijing: Universitetsstuderende og migrantarbejdere. Afhandlingen viser, at der findes en udbredt bevidsthed om skellet mellem det officielle samfundsportræt og hverdagens politiske og økonomiske praksis. Tilmed følges denne bevidsthed ofte af mistanke om, at den enkeltes desillusion med den markedssocialistiske ideologi deles vidt og bredt. Denne 'nøgterne' forventning om andres kynisme er indirekte med til at understøtte det bestående, da den afskrækker folk fra at forsøge at handle på samfundsmæssige problemer. Selvom de vidtgående økonomiske og politiske uligheder i samtidens Kina sjældent formår at synes moralsk legitime, lader forventningen om kynisme alligevel denne ulighed fremstå som særdeles 'realistisk'. Samfundets brister og disharmoni virkede ikke overraskende på mine informanter, men kollektive handlinger med formålet at forbedre disse forhold var svære at forestille sig. Det er ikke denne lektie, som den markedssocialistiske ideologi fralærer sig, men det var den praktiske lære mine unger informanter havde tillært sig ved at observere, hvordan markedsaktører og partikadrer begår sig i samtidens Kina.