Aarhus Universitets segl

Arkæolog Mette Løvschal modtager eftertragtet EU-bevilling

1,5 millioner EUR har Det Europæiske Forskningsråd bevilget til Mette Løvschals kommende projekt ”ANTHEA”

"You received today notification that your proposal for an ERC starting Grant has been retained for funding – congratulations!” Sådan en besked i indbakken om en stor EU-bevilling kan gøre en forsker og et fagmiljø stolt. 1,5 millioner EUR har Mette Løvchal netop modtaget af Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til projektet ”Anthropogenic Heathlands: The Social Organization of Super-Resilient Past Human Ecosystems” eller forkortet ”ANTHEA”. Om baggrunden for bevillingen fortæller Mette Løvschal:

”Der findes i dag flere steder i verden store, permanente græsningsarealer, som vi kender det fra Mongoliet og Østafrika, som lige nu forsvinder hurtigere end nogensinde. I Nordeuropa havde vi engang tilsvarende græs- og hedearealer, hvoraf flere blev etableret allerede i Stenalderen. Disse arealer lå kontinuerligt i hede helt frem til det 19. århundrede. Men hvordan var det muligt for hederne at overleve så længe? Der må have eksisteret nogle særlige fællesskaber omkring brugen af hederne, så man var i stand til at opretholde dem gennem mere end 4000 år.”

Som menneskeskabt natur kræver lynghederne ifølge Mette Løvschal hyppig pleje i form af afbrændinger og græsning for ikke at springe i skov.

”Derfor må der i forhistorien have eksisteret nogle helt særlige fællesskaber omkring brugen af hederne, der muliggjorde deres ekstremt lange levetid. Vi ved imidlertid meget lidt om, hvordan disse måder at organisere sig på opstod og tilpassede sig, og dét næsten udelukkende ud fra kilder nedskrevet flere tusind år efter hedernes anlæggelse. Men gennem nye kortlægninger og metoder, der kombinerer viden fra pollenanalyser, arkæologiske spor og nye indsigter fra filosofi og socialantropologi, vil vi i projektet forsøge at blive klogere på menneskets forhold til naturen,” lyder det fra Mette Løvschal.

Fakta

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har til opgave at fremme forskning på højest niveau i Europa gennem konkurrenceudsatte bevillinger. Læs mere 


Yderligere information

lektor Mette Løvschal

Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier

og Moesgaard Museum

Mail: lovschal@cas.au.dk

Mobil: +45 2288 9205