Aarhus Universitets segl

En danmarkshistorie - nu med vikinger

Blot halvandet år efter udgivelsen er 1. udgaven udsolgt, og En danmarkshistorie kommer nu i en ny og udvidet udgave. Værket er opdateret med blandt andet det danske ja til at ophæve EU-forsvarsforbeholdet, og det er udvidet med et helt nyt kapitel om vikingetiden, skrevet af Søren M. Sindbæk.

Der kan ikke sættes præcise årstal på, hvornår en danmarkshistorie skal begynde. Vi kan følge kulturhistorien gennem oldtiden i de landskaber, der bliver til riget Danmark, tilbage fra dengang de første jægere indvandrede i slutningen af sidste istid. Det danske rige som en genkendelig politisk enhed ser vi dog først i løbet af jernalderen og vikingetiden. Og det er her 2. udgave af En danmarkshistorie tager sin begyndelse.

Bogen skildrer således Danmarks historie i tiden fra vikingetiden til vore dage. Skildringen er tænkt som en indføring i den lange danske historie og er i første omgang skrevet som en undervisningsbog for de historiestuderende ved universiteterne. Tyngden lægges på udviklingen af den politiske enhed Danmark, og det har derfor været opgaven for alle forfattere at give en oversigt over politiske udviklinger i deres perioder. Man kunne også have valgt andre måder at strukturere historien på, men i denne bog har det været målet at skrive en tekst, der skildrer Danmarks udvikling snarere end danskernes. Det betyder langtfra, at eksempelvis kulturhistorien er ladt ude af syne. Man kan møde danske kvinder og mænd i deres dagligdag i alle kapitler.

En danmarkshistorie findes også i en online udgave på danmarkshistorien.dk/ooc med supplerende materiale i form af forelæsningsfilm og miniforedrag med alle bogens forfattere foruden kilder, quizzer og historiske oversigter.

Følgende forskere har bidraget til En danmarkshistorie: Bjørn Poulsen (red.), Thorsten Borring Olesen (red.), Søren M. Sindbæk, Jeppe Büchert Netterstrøm, Charlotte Appel, Carsten Porskrog Rasmussen, Nina Javette Koefoed, Mette Frisk Jensen, Claus Møller Jørgensen, Bertel Nygaard, Anne Sørensen og Helle Strandgaard Jensen.

 

EN DANMARKSHISTORIE -
FRA VIKINGETID TIL NUTID

Redigeret af Bjørn Poulsen og Thorsten Borring Olesen

ISBN 978 87 7219 836 1

477 SIDER

UDKOMMER 1. SEPTEMBER 2022

https://unipress.dk/udgivelser/e/en-danmarkshistorie-(1)/