Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Felix Riede udnævnt til professor

Felix Riede er udnævnt til professor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier med virkning fra 1. August 2021.

Felix Riede har siden sin studietid været optaget af menneskers forhold til miljøet og af, hvordan forhistorie er skabt i samspil med samfunds- og miljømæssige kræfter. Under sit ph.d.-projekt opdagede han en mulig sammenhæng mellem Laacher See vulkanudbruddet for omtrent 13.000 år siden og de demografiske og kulturelle forandringer, der skete i samme periode, ikke mindst i Sydskandinavien. Emnet har optaget ham længe, ført til adskillige tværfaglige innovationer og siden åbnet op for helt nye forskningsperspektiver. Den netop lukkede udstilling ’After the Apocalypse’ ved Moesgaard Museum var kulminationen på den flerårige forskningsindsats om netop vulkanudbruddet ved Laacher See, som har været støttet af to Sapere Aude bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Fremover kommer Felix Riede også til at forske i menneskers forhold til naturen og jordens skiftende klima og miljø. Med en stor bevilling fra den European Research Council i ryggen, vil han udvikle og anvende nye digitale metoder der vil gøre det muligt at bringe arkæologiske, økologiske og klimatiske data sammen. Parallelt med sin arkæologisk grundforskning er Felix Riede også dybt engageret i anvendt bæredygtighedsforskning- og undervisning, afspejlet i den bred vifte af videnskabelige han udgiver, senest: ”More floods, fires and cyclones — plan for domino effects on sustainability goals” i verdens førende tidsskrift Nature.

I forbindelse med mit professorat skal jeg forske og undervise i vores dybeste forhistorie og helt specifikt i den disciplin, man kalder climate change archaeology. Takket være min drømmebevilling fra ERC og mine mange gode samarbejdsrelationer til kollegaerne ved arkæologi, biologi og geologi kan vi nu for alvor rykke i vores forståelse af den rolle miljø og klima spiller i udviklingen af fortidens samfund, deres tilpasning og også hvor de ikke formåede at tilpasse sig”, fortæller Felix Riede.


Yderligere information

Felix Riede, professor
Institut for Kultur og Samfund
Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier
Aarhus Universitet
Mail: f.riede@cas.au.dk
Mobil: +4560187382