Aarhus Universitets segl

Appiah åbner Futures Lecture Series

Den 24. maj gæster professor Kwame Anthony Appiah Institut for Kultur og Samfund med forelæsningen: "Whose Heritage? Preservation, Possession, and Peoples". Det sker i forbindelse med årets første Futures Lecture Series-arrangement. En af dem, der glæder sig til oplægget, er lektor i Idehistorie, Casper Andersen, der også deltager i paneldebatten på dagen. Læs og hør Casper Andersen introducere Appiah.

Hvornår stiftede du første gang bekendtskab med Appiah?
-Det gjorde jeg omkring 2005 i England. Jeg var en del af en læsekreds om racebegrebets historie med fokus på det afrikanske kontinent. Jeg husker Appiah som noget af det allermest spændende, vi læste i gruppen. 

Hvad er Appiahs vigtigste bidrag? 
-Appiah har blandt andet arbejdet indgående med kosmopolitanisme og etik, identitet og identitetspolitik, race og racisme og med postkolonial litteratur. Hans forskning i nyere afrikansk intellektuel historie, finder jeg selv den mest direkte inspiration i. 

Hvordan er han blevet brugt inden for dit fagområde?
-Mit fagområde er idéhistorie, og i den sammenhæng er hans kritik af såvel eurocentristiske som afrocentrisme-strømninger i tænkningens historie helt centrale. I vores BA-fag Global idéhistorie læser vi blandt andet hans Guardian long-read artikel: ”There is no such thing as western civilisation” fra 2016. Den veloplagte artikel er et godt udgangspunkt for diskussion, og den udmærker sig desuden ved at have den sproglige kvalitet, der kendertegner Appiahs tekster generelt.   

Anbefaling til bog: Hvad skal man læse af ham og hvorfor?
-
Jeg vil anbefale In My Fathers House. Africa in the philosophy of culture. Den er fra 1992 og dermed en af hans første bøger. Bogens første halvdel er en solid kritik af den afrocentrisme, der stod stærkt i afrikansk og afro-amerikansk tænkning på udgivelsestidspunktet, men det er især bogens sidste kapitler, der skiller sig ud ved læsningen i dag. Her forsøger Appiah at optegne et udgangspunkt for afrikansk-inspireret tænkning, som er frigjort fra historisk og racialiseret essentialisme. 

Hvad forventer du af foredraget? 
-I sin Futures Lecture har Appiah valgt at tale om emnet kulturarv. Jeg glæder mig til at høre ham, fordi han formår at kombinere den begrebslige stringens fra sin baggrund i analytisk filosofi med nyskabende vinkler på velkendte emner som race, identitet, kosmopolitanisme og – utvivlsomt – også på aktuelle kulturarvsproblematikker.  

Læs mere om arrangementet og tilmeld dig.

Hør Casper Andersen introducere Appiah: