Aarhus Universitets segl

Andres Dobat udnævnt til Årets Arkæolog

Danske Amatørarkæologer har udnævnt arkæolog Andres Dobat fra Aarhus Universitet som ”Årets Arkæolog” for sin indsats for borgerforskning og samskabelse i dansk arkæologi.

”Jeg er meget glad og stolt over at blive udnævnt som ”Årets Arkæolog” af De Danske Amatørarkæologer (DAA), fordi det viser, at vores arbejde med og for danske amatørarkæologer bliver værdsat. Det er så vigtigt, at vi som forskere samarbejder med de mange frivillige aktører på området, og at vi prøver at gøre en forskel. Og dette er vi åbenbart lykkedes med gennem DIME-projektet." 

Årets arkæolog er en anerkendelse, som DAA siden 1992 har udnævnt. Prisen tildeles en person, som gennem forskning og formidling af arkæologiske emner har skabt interesse for arkæologien og fortiden i Danmark.  

Andres Dobat har i en årrække været en af de drivende kræfter bag DIME – en digital registreringsplatform, hvor amatørarkæologer kan registrere deres fund og melde dem til de danske museer, hvilket både de danske museer og arkæologer i Danmark har glæde af.

”Det betyder jo, at det ikke kun er fagfolk, der skaber og formidler data og viden. Hver dag bidrager amatørarkæologer med opsigtsvækkende fund, der også er med til at omskrive Danmarkshistorien. Der findes jo over 2000 aktive amatørarkæologer og metaldetektorbrugere i Danmark, som har registreret over 100.000 nye fund i vores danske registreringsportal for arkæologiske fund, ” fortæller Andres Dobat, der er lektor i Arkæologi ved Institut for Kultur og Samfund samt projektleder på DIME.

Et projekt, der også, i følge årets arkæolog, er et internationalt forbillede.

”I international sammenhæng er det unikt med det samarbejde, der finder sted mellem borgere og museer. DIME er et af verdens største citizen science-projekter inden for arkæologien. Alle kan være med og bidrage til vores fælles kulturarv.” 

Fakta om DIME

Udviklingen af DIME er blevet finansieret af KROGAGERFONDEN

DIME er udviklet hos Enhed for Arkæologisk IT (Moesgaard Museum og Aarhus Universitet) Du kan læse mere om enheden her 

Bag DIME står Aarhus Universitet, Moesgaard Museum, Odense Bys Museer og Nordjyllands Historiske Museum i samarbejde med Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer (SDA), Nationalmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen. 


Yderligere information

Andres Dobat

Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier

Institut for Kultur og Samfund

Aarhus Universitet

Mail: farkado@cas.au.dk

Mobil: 41118689

Oops, an error occurred! Code: 2024052408474913f196f1