Afdelingen for filosofi og idehistorie huser i alt ca. 60 ansatte og udgør et af Nordens stærkeste faglige miljøer, når det gælder forskning og undervisning i grundlæggende spørgsmål om menneskets forhold til natur, samfund og sig selv.
Profil
Takket være filosofiens universelle karakter er filosofferne involveret i et bredt felt af forskellige forskningsprojekter og -interesser, der spænder fra eksempelvis temaer om livskvalitet, menneskesyn og etik til spørgsmål angående teknologivurdering, vidensformer og metafysik. Idéhistorikere bidrager på forskellig vis til den kulturelle, politiske og videnskabelige selvforståelse. Idéhistorie profilerer og fordyber den kollektive historie, ofte ved at identificere en horisont, der skaber overblik i ellers diffuse og komplekse sammenhænge. Som akademisk fag er idéhistorie unikt i Danmark.
Afdelingen præges af en verdensvendt, internationalt orienteret og åben selvforståelse, der kommer til udtryk ved et stort antal af aktuelle tværfaglige projekter og eksterne forskningsbevillinger samt et bogstaveligt talt globalt netværk. Afdelingen har forsknings- og undervisningsaftaler indenfor og udenfor ARTS. Vi er både traditionsbevidste og nutidsorienterede; og vi mener, at kun ved at kombinere begge dele er det muligt at realisere den indsigt, der er nødvendig for at kunne orientere sig i fremtiden.
Undervisning
Afdelingen huser forskellige uddannelser på både BA-og MA-niveau. Afdelingen har en intern politik for ph.d.-uddannelsen afstemt med fakultetets ph.d.-skole. Derudover udbydes p.t. to Master-uddannelser samt enkelte moduler i EVU-regi.