Masteruddannelsen belyser de sociale, kulturelle, organisatoriske,
strukturelle og etiske dimensioner af sygdom og sundhed
i en global verden.
Sundhedsantropologi – eller medicinsk antropologi – er et veletableret fagområde inde for antropologien, der beskæftiger sig med sociale, kulturelle, organisatoriske, strukturelle og etiske dimensioner af sygdom og sundhed i en global verden.
Vores samfund udvikler sig med rivende fart, og det medfører også store ændringer i sundhedssektoren og befolkningens forhold til sygdom og sundhed. Det er ændringer, der ofte rummer udfordringer, som man ikke kan forstå og håndtere ud fra en ren medicinsk tilgang.
For eksempel er der mange mennesker, der ikke følger de officielle sundhedsråd. Flere og flere deler alternativ viden om sundhed via nettet. Mange patienter opsøger alternative behandlingsformer, og patienter med anden etnisk baggrund end dansk møder sundhedsvæsenet med andre forventninger og behov.
Sundhedsantropologi har med udgangspunkt i humaniora og samfundsvidenskaberne udviklet teorier og metoder, der kaster lys over disse og andre problemstillinger. Samtidig gør fagets kvalitative metoder og empiriske basis, at uddannelsen er meget anvendelig i konkrete undersøgelser og udredningsopgaver i sundhedssektoren. De særlige sundhedsantropologiske teorier og begreber og fagets komparative tilgang kan give dig nye perspektiver på sundhedsfaglige problemstillinger, både i relation til den enkelte patient og i forhold til organiseringen af sundhedssektoren og de fagligheder, den repræsenterer.
Med en Master i sundhedsantropologi bliver du trænet til at se og opleve en velkendt verden på nye måder. Du får indsigt i sygdom og sundhed som kulturdynamiske fænomener. Du bliver klogere på, hvordan folk tænker og handler i forhold til sundhed og sygdom; hvordan pleje, behandling og helbredelse foregår i fællesskaber; og på de mekanismer, der skaber hastige forandringer på sundhedsområdet i disse år.
Du får redskaber til på egen hånd at udvikle sundhedsantropologisk viden og bringe den i spil i dit arbejdsliv. Samtidig giver uddannelsen dig et solidt teoretisk og metodisk grundlag for at udvikle din egen faglighed.
En Master i sundhedsantropologi kan være relevant for dig, der arbejder med behandling, omsorg og/eller andre emner i relation til sundhed som fx teknologi og monitorering.
Uddannelsen henvender sig blandt andet til:
Kvalifikationer
Gennem masteruddannelsen i sundhedsantropologi får du viden, forståelse og færdigheder inden for følgende områder:
Kompetencer
Gennem arbejdet med den faglige substans i masteruddannelsen vil du:
De generelle kompetencer, som du opnår ved gennemførelsen af Master i sundhedsantropologi, bliver udviklet i samspillet mellem din egen teoretiske og praktiske baggrund og undervisningens indhold. Du vil få mulighed for at se din egen sundhedsfaglige praksis “udefra” gennem et teoretisk og komparativt perspektiv. Du vil udvikle kompetencer til at fungere som kulturformidler i sammenhænge, hvor der er behov for at “oversætte” fra en verden til en anden (fx mellem forskellige fagtraditioner eller mellem behandlere og patienter). Igennem undervisningen vil du få analytiske kompetencer, så du kan undersøge, etablere og forstå relationer mellem teori og konkrete forhold. Du vil blive i stand til at designe og udføre mindre etnografiske undersøgelser, og du vil desuden få erfaring med at formulere dig skriftligt og mundtligt inden for en samfundsvidenskabelig fagtradition.
Indhold
Mål og kompetencer
Prøve
Bunden, individuel, skriftlig prøve. 7-trins-skala.
Indhold
Mål og kompetencer
Prøve
Prøven kan aflægges på 2 måder:
Bunden, individuel, skriftlig prøve. 7-trinsskala.
Alternativt kan prøven udarbejdes i samarbejde med andre studerende, dog således at alle dele af opgaven undtagen problemformulering og konklusion kan gøres til genstand for individuel bedømmelse. Det skal således fremgå af besvarelsen, hvilke afsnit de enkelte er ansvarlige for.
Prøven må have deltagelse af maks. 3 studerende. 7-trinsskala
Indhold
I dette modul undervises i en række nyere sundhedsantropologiske temaer. Du fordyber dig her i udvalgte emner og påbegynder således en specialisering, som kan danne baggrund for udarbejdelsen af masterspecialets projektbeskrivelse på modul 4. Den tematiske tilrettelæggelse giver en fleksibel ramme for undervisningen, hvor du får gode vilkår for at kombinere egen faglighed med sundhedsantropologiske perspektiver på områder, som er særligt relevante i forhold til aktuelle udviklinger i sundhedssektoren. Temaerne er eksempler og kan varieres.
Mål og kompetencer
Prøve
Fri, individuel, skriftlig prøve. 7-trins-skala.
Indhold
Som forberedelse til masterprojektet arbejdes praktisk med etnografisk metode. Du skal med udgangspunkt i emnet for masterprojektet arbejde med forskellige metodeøvelser: problemformulering og projektbeskrivelse; deltagerobservation; kvalitativ interviewteknik; analyse; samt forskningsetik. Som en del af forløbet præsenterer I jeres projekter for hinanden og diskuterer arbejdsproces og resultat.
Masterprojektet skal behandle en sundhedsantropologisk problemstilling og diskutere denne i relation til relevante antropologiske teorier. Til masterprojektet ydes vejledning.
Mål og kompetence
Gennem planlæggelse og udførelse af masterprojektet udvikler du kompetence til:
Prøve
Fri, individuel, skriftlig prøve med efterfølgende dialog. 7-trins-skala.
Uddannelsen er bygget op således, at der er en progression igennem uddannelsesforløbet. Modul 1, 2 og 3 kan dog gennemføres uafhængigt af hinanden, idet hvert modul fungerer som en selvstændig opkvalificering af forudgående uddannelse og erhvervserfaring.
Det tredje og fjerde modul giver mulighed for at specialisere sig. På tredje modul fastlægges specifikke emneområder i samråd med deltagerne, mens det fjerde modul rummer et masterprojekt, der udføres under individuel vejledning. Modul 1-3 (eller tilsvarende) skal være bestået, før prøven i modul 4 kan aflægges. Specialiseringen vil ske på baggrund af dine ønsker og din uddannelses- og arbejdsmæssige baggrund og erfaringsgrundlag.
Uddannelsen er tilrettelagt på deltid over to år (fire semestre) svarende til 1 årsværk
(60 ECTS-point fordelt med 15 ECTS-point pr. semester). Du kan vælge at gennemføre afgangsprojektet (modul 4) som heltidsuddannelse.
Den forventede arbejdsindsats fra dig ligger på 15-20 timer pr. uge, svarende til et halvtidsstudie.
60 ECTS-point svarer til 1 årsværk, dvs. en heltidsstuderendes arbejdsbelastning i et år.
Uddannelsen bliver udbudt hvert år med skiftevis optag på Institut for Kultur og Samfund – Antropologi og Etnografi, Aarhus Universitet, og på Institut for Antropologi, Københavns Universitet.
Aarhus Universitet udbyder i efteråret 2019 Modul 1, Introduktion til antropologi og etnografisk metode og i foråret 2020, Modul 2, Grundbegreber i sundhedsantropologi.
I samme periode udbyder Københavns Universitet Modul 3, Udvalgte emner i sundhedsantropologien (efterår 2019) og Masterprojekt (forår 2020).
Undervisningen afholdes som hovedregel som todagesseminarer, hvor undervisningen som udgangspunkt finder sted fredag kl. 10.00 - 20.00 og lørdag kl. 9.00 - 15.00.
Undervisningen forventes at blive afholdt på Institut for Kultur og Samfund - Antropologi og Etnografi, som ligger på Moesgård.
Modul og indskrivningsperiode | Tidspunkt for undervisning |
---|---|
Modul 1: Introduktion til antropologi og etnografisk metode 1. september 2021 – 31. januar 2022 | 27.-28. august 2021 24.-25. september 2021 29.-30. oktober 2021 26.-27. november 2021 |
Modul 2: Grundbegreber i sundhedsantropologi 1. februar 2022 – 31. august 2022 | 4.-5. februar 2022 4.-5. marts 2022 1.-2. april 2022 6.-7. maj 2022 |
Modul 3: Udvalgte temaer i sundhedsantropologien 1. september 2022 - 31. januar 2023 | 26.-27. august 2022 28.-29. oktober 2022 |
Modul 4: Masterprojekt 1. februar 2023 - 31. august 2023 | 13.-17. januar 2023 |
Der tages forbehold for ændringer af datoer og tidspunkter for undervisningen.
Adgang til uddannelsen forudsætter, at du har bestået:
|
Derudover skal alle ansøgere have relevant erhvervserfaring svarende til mindst 2 års fuldtidsarbejde efter adgangsgivende eksamen.
I forbindelse med tilrettelæggelsen af undervisningen er det en forudsætning, at du har god læsefærdighed i engelsk, og at du har adgang til computer og internet.
Du er velkommen til at begunde din ansøgning om optagelse.
På grundlag af individuel, faglig vurdering kan der dispenseres fra adgangskravene, hvis universitetet skønner, at du har uddannelsesmæssige forudsætninger, der kan sidestilles med en adgangsgivende uddannelse.
Der kan ikke dispenseres fra kravet om 2 års relevant erhvervserfaring efter erhvervelse af adgangsgivende eksamen.
Opfylder du ikke de formelle adgangskrav, bør du kontakte Efter- og Videreuddannelse for nærmere vejledning.
For nærmere oplysninger om uddannelsen, prøvetyper mv. henvises til studieordningen og generelle regler og bekendtgørelser.
Masteruddannelsen i sundhedsantropologi hører hjemme under Arts, Aarhus Universitet.
Studienævnet ved Institut for Kultur og Samfund har ansvaret for det faglige niveau, indhold, undervisning og prøver.
Uddannelsen giver ret til at anvende titlen Master i sundhedsantropologi (MSA), på engelsk Master in the Anthropology of Health.
På de fleste uddannelser kan du søge om optagelse to gange om året. I foråret (frist 2. maj) kan du søge optagelse på enten hele uddannelsen eller på modul 1 eller 3. I efteråret (frist 15. november) kan du søge optagelse på modul 2 eller 4. Modul 4 er masterprojektet og det kan du kun blive optaget på hvis du har bestået de tre foregående moduler.
På nogle uddannelser er der kun mulighed for optagelse på hele uddannelsen, ikke på enkeltmoduler. Enkelte uddannelser har andre ansøgningsfrister.
I faktaboksen (Fakta om uddannelsen) kan du se hvornår, den næste ansøgningsfrist er, samt hvad der udbydes, og fx om du kan søge om optagelse på hele masteruddannelsen eller enkeltmoduler.
De fleste uddannelser skal søges via det digitale ansøgningssystem DANS, hvor du sender din ansøgning direkte i systemet. Enkelte uddannelser skal du dog stadig søge via ansøgningsskema. Du ser i faktaboksen, hvordan du søger optagelse på uddannelsen.
Sammen med din ansøgning skal du vedlægge/uploade kopi af eksamensbeviser og en beskrivelse af anden uddannelse eller andre relevante kvalifikationer.
Du skal også vedlægge/uploade dokumentation for to års relevant erhvervserfaring* (fx arbejdsgivererklæring eller kopi af ansættelsesbevis eller lønseddel). Har du inden for de seneste 3 år søgt om optagelse på en af vores efter- og videreuddannelser, behøver du ikke vedlægge/uploade den samme dokumentation igen.
Alle dine bilag skal være mærket med dato, navn og CPR-nummer.
Skal du ikke søge via det digitale ansøgningssystem, skal du i stedet sende ansøgningsskemaet til:
6 uger efter ansøgningsfristens udløb modtager du svar på din ansøgning
Universitetet har ret til at aflyse et kursus eller udbudt undervisning efter ansøgningsfristens udløb. Fx i tilfælde af for få tilmeldte.
Universitet har ret til at aflyse et kursus eller udbudt undervisning efter ansøgningsfristens udløb. Fx i tilfælde af for få tilmeldte.
Universitetet registrerer persondata, adgangsgrundlag samt resultatet af universitetets behandling af ansøgningen. Behandling af personoplysninger sker efter Aarhus Universitets regler
Deltagerbetalingen er per modul og ses i fakta-boksen øverst til højre. Deltagerbetaling ved universitetets efter- og videreuddannelser pålignes ikke moms.
Deltagerbetalingen opkræves forud for semesterstart. Betalingen dækker omkostninger til undervisning, 3 eksamensforsøg pr. disciplin og administration. Der kan udover deltagerbetalingen være udgifter til undervisningsmateriale.
Deltagerbetalingen giver dig ret til at følge undervisningen i det semester, du er optaget i. Hvis du ønsker at deltage i det samme undervisningsforløb igen senere, skal du indsende en ny ansøgning om optagelse, og der vil blive opkrævet deltagerbetaling igen. En ny deltagerbetaling giver ikke flere eksamensforsøg, og du kan derudover ikke gå til eksamen i et allerede bestået fag.
Du får først eksamensret, når din deltagerbetaling er registret i vores system.
Statstilskuddet til deltidsuddannelse fastsættes i finansloven for et år ad gangen. Aarhus Universitet tager forbehold for eventuelle justeringer af deltagerbetalingen.
Hvis du ønsker at afmelde dig fra et uddannelsesforløb, skal du afmelde dig skriftligt til administrationen på Effter- og videreuddannelse, Arts. Du afmelder dig ved at sende en mail til: evu.arts@au.dk.
Medmindre andet fremgår af dit optagelsesbrev, kan du få deltagerbetalingen refunderet, hvis vi modtager din skriftlige afmelding inden første undervisningsgang og senest 1. september ved undervisning i efterårssemestre og senest 1. februar ved undervisning i forårssemestre. Efter undervisningen er startet, er det ikke længere muligt at få refunderet din deltagerbetaling.
Maibrit Blyt er tandplejer. I august 2013 gik hun i gang med en masteruddannelse i sundhedsantropologi ved Aarhus universitet, og i 2015 kunne hun så kalde sig master i sundhedsantropologi. Læs hendes artikel om uddannelsen her:
Alis Kamstrup er audiolog. I 2017 kunne hun kalde sig Master i Sundhedsantropologi med et masterprojekt om høretab blandt erhvervsaktive. Læs interview med hende her:
Gitte Rasmussen er distriktssygeplejerske ved Børne- og ungdomspsykiatrisk ADHD-klinik, Aarhus Universitetshospital. Hun har på baggrund af sit masterprojekt i Sundhedsantropologi fra 2017 publiceret to artikler om tidsaspekter ved ADHD i Tidsskrift for Forskning i Sundhed og Samfund samt i ADHD Magasinet. Læs her:
Anette Dahl Elgaard, Sundhedsplejerske, certificeret ammekonsulent og Master i Sundhedsantropologi, undersøgte i sit masterprojekt i 2017 mødres oplevelse, når amningen ikke flasker sig. Senest har hun som del af et udviklingsarbejde lavet en sundhedsantropologisk undersøgelse af begrebet vægt i tre kommunale sundhedsplejetilbud om Åbent Hus. Læs mere her:
Vejledning om optagelse samt spørgsmål til indskrivning og fakturering
Efter- og Videreuddannelse, Arts Studier
Tlf.: 8716 1097
E-mail: evu.arts@au.dk
Spørgsmål til det faglige indhold på uddannelsen
Lektor og faglig koordinator Marie Louise Tørring
E-mail: msa@cas.au.dk
Tlf.: 8716 2089