Aarhus Universitets segl

Kirkehistorie 1 tager syd på til Slesvig

Af Søren Schrøder, stud. theol.

Klokken er 07:00 om morgenen torsdag den 06. oktober, og Kirkehistorie 1 mødes ude foran Axis Mundi, hvor en bus holder klar til at tage os til Slesvig og Hedeby. Et par minutter senere ruller bussen syd på til vores første stop, Slesvig Domkirke.

Man ved ikke helt, hvornår Slesvig Domkirke er bygget, men først gang den er omtalt, er i 1134, hvor Slesvig ligger scene til mordet på den danske kong Niels. Inde i domkirken finder man en anden dansk konge, kong Frederik I’s grav. Kong Abel er ligeledes begravet i domkirken.

Hvad er en kirke uden sin altertavle? Ja, ikke meget, men så er det heldigt, at domkirken er udsmykket med Bordersholmeralteret. Alteret er skåret af træ, og kunstneren, Hans Brüggemann, brugte 7 år på at skære alterets 400 små figurer, som viser Jesu Kristi passion. Det anbefales, at man tager en kikkert med, så man kan nærstudere alterets figurer. Kikkerten hjælper dog ikke meget, hvis man glemmer den i bussen.

Brüggemann har også skåret en træfigur, som afbilleder helgenen Den hellige Kristoffer. Træfiguren er placeret ved indgangen fra Petersportalen, og legenden siger, at hvis man så Den hellige Kristoffers idol, så skulle man ikke dø den dag. Vidende, at vi ikke kunne dø den dag, satte vi os igen ud i bussen, som skulle tage os til Hedebymuset.

Ved Hedebymuset var der, foruden en engageret rundviser, heldigvis en kantine, da både underviser og flere studerende havde glemt deres madpakker.

Efter rundvisningen begav vi os på egen hånd til stedet, hvor Hedeby havde ligget. Hedeby var en gammel handelsby og den største by i Norden i vikingetiden. Voldene rundt om byen kan dateres til 968, og var forbundet med Dannevirke, men byen kan dateres til 811. Ligesom arkæologerne fandt vi heller ikke Ansgars gamle og første kirke i Danmark fra 848, der gjorde, at Danmark officielt blev en del af kirkehistorien.

Turen gik nu hjemad igen mod Aarhus, men uden mad og drikke duer helten ikke, og det gør teologistuderende heller ikke, så vi gjorde et hurtigt stop ved Seggelund nær Christiansfeld, hvor vi spiste aftensmad, og nogle nød en Fuglsang Blackbird, nu når vi var omkring Haderslev.

Klokken 20:00 havde vi igen østjysk asfalt under fødderne, og dagens ekskursion havde nået sin afslutning, og hver studerende vendte næsen hjemad træt efter en spændende dag.