Aarhus Universitets segl

Folkeuniversitetet: Store modstandskvinder

På Folkeuniversitetet fortæller Karen Gram-Skjoldager til efteråret om den eventyrlige Gabriele Rohde, der arbejdede for et frit Danmark i London og Washington.

Kvindelig frihedskæmper bevæbnet med gevær på bryggeriet Carlsberg i maj 1945. FOTO: Nationalmuseet

Nogle af de første modstandsfolk, der satte sig op mod Nazityskland og værnemagten, var kvinder. Ikke kun hemmelige logiværter, kurerer og sekretærer. Men kvinder, der operererede på de højeste nagler, med kontakter til London og Washington, propaganda i BBC og med organisering af de allieredes befrielse af Danmark.

I forelæsningsrækken møder vi to modstandspionerer. Den ene er efterretningskvinden Jutta Graae med dæknavnet Storfyrstinden. Den anden er den eventyrlige Gabriele Rohde, der arbejdede for et frit Danmark i London og Washington. De er stærke repræsentanter for mennesker, der - trods datidens kvindesyn - med ildhu var med til at bringe Danmark ind i kampen for menneskeværd, demokrati og internationalt engagement.

På Folkeuniversitetet i Emdrup fortæller Karen Gram-Skjoldager den 19. september 2023 kl. 17.15 - 19.00 om Gabriele Rohde: Sømændenes ven og medlem af Det danske råd i London. Læs mere her.

Foredraget kan også opleves på Folkeuniversitetet i Aarhus den 7. november 2023 kl. 17.30 - 19.15. Læs mere her.