Aarhus Universitets segl

Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier

  • #26 på QS World University Rankings

Om afdelingen

På afdelingen for Arkæologi og Kulturarvsstudier beskæftiger vi os med mennesker og miljøet, og med kultur og samfund fra de tidligste tider og op i moderne tid med afsæt i studier af den materielle kultur. Med udgangspunkt i felt-, biblioteks- og laboratoriestudier, der bl.a. involverer antropologi, historie samt forskellige naturvidenskabelige tilgange, udforskes og udfordres vores forståelse af fortidens samfund i et langt tidsperspektiv.

Forskningsmiljø
Arkæologi ved Aarhus Universitet har en international profil og stærke forskningsnetværk. Et dynamisk forskermiljø skaber rammer for store forskningsprojekter, internationale konferencer og skiftende gæsteforskere. Miljøet favner bredt og tværvidenskabeligt, og de ansattes forskningsmæssige kompetencer spænder fra emner som krig og magt, mobilitet og globalisering, slægt og individ, religion og ritualer, landskab og bebyggelse, palæodemografi og evolution, handel og netværk, teknologi og videnudveksling til, ikke mindst, kvantitativ analysemetoder, feltmetodik og digital repræsentation.

Tilknyttede uddannelser
Arkæologi og Kulturarvsstudier ved Aarhus Universitet udbyder pt. bachelor- og kandidatuddannelser i Forhistorisk Arkæologi samt i Middelalder- og Renæsssancearkæologi. Hertil kommer vekslende valgfag og udbud, blandt andet Viking Age Summer University.

Videnskabelige medarbejdere

Sofie Folsach Hellerøe

Videnskabelig assistent

Jan Kock

Lektor emeritus/emerita

Jens Vellev

Lektor emeritus/emerita

Seneste publikationer

Sortér efter: Dato | Forfatter | Titel

Specialepriser og -titler

I 2017 indførte Afdelingen en pris for årets bedste speciale eller specialer. Prisen er givet til excellente specialer (10- eller 12-tal), der udmærker sig ved grundighed, kreativitet og faglig nyskabelse. Hvert år i juni sender specialevejledere deres kandidater samt en motiveret begrundelse til Afdelingslederen, som således træffer beslutningen i samråd med Forskningsprogramlederen. Prisen overrækkes ved Afdelingens årlige sommerfest; der kan tildeles flere end én pris, som består af et certifikat samt et værdibevis til Stakbogladen.

Her er en oversigt over specialer skrevet på Afdelingen siden 1974.

Forskningsprogrammer

Forskningsenheder og projekter

Uddannelsesudgravning 2024

  • Følg 6. semesters uddannelses-udgravning på Lauralyst 2024 her
  • Følg 6. semesters uddannelses-udgravning ved Hedegård 2024 her
  • Følg 2. semesters uddannelses-udgravning ved Øm kloster 2024 her

Afdelingsleder

Sekretær

Afdelingskonsulent